← Back

University of Texas Jackson School of Geosciences Courtyard

As part of a renovation to the Geology Building, Co’design collaboratedwith McKinney York Architects to create an exterior Courtyard fronting the Campus’s East Mall. The new Courtyard is now a central gathering space for the Geosciences academic community. Instrumental to the success of the Courtyard was preserving the existing Live Oaks lining the East Mall–signature features of UT’s Campus. To ensure their overall health, Co’design worked closely with the Project Team to develop hardscape, planting, and irrigation solutions that minimize impact on the trees’ root systems. The Courtyard terrace is supported by a thin permeable paving system that

allows for oxygen and water flow to tree roots. In the field, Co’design collaborated with the Structural Engineer, Architect, Arborists, and Contractor to identify root-saving solutions during site excavation. Co’design also developed a rigourous tree preservation specification  emphasizing  tree health from preconstruction through post construction.  The Courtyard also features a highly textural and diverse array of adapted plant species that tolerate the Live Oak’s dense shade. Photographs by Thomas McConnell

Single Image
Single Image